Søg
  • Jacob Teglgaard

Coronakrisen skaber nye virkeligheder

Det er nogle særlige tider vi lever i. Ved årskiftet til 2020 have havde ingen i sin vildeste fantasi troet at vi som menneskehed skulle stå overfor så store udfordringer - både på globalt, nationalt, lokalt plan.

Pludselig har vi som art forenet os i et fælles mål, at dæmpe konsekvenserne af udbruddet af Covid-19. Vi mennesker har på meget kort tid forandret vores måder at leve på, at bevæge os på, at omgås hinanden på.


Vi har ændret hvad mange længe har troet var ubrydelige vaner, og vi har gjort det nærmest overnight. Det har selvfølgelig store konsekvenser menneskeligt og økonomisk. Og vi er blevet tvunget til at skabe nye virkeligheder at kunne eksistere i for at kunne opretholde en meningsfuld hverdag.


Mange er blevet mindet om det dybe menneskelige behov for social kontakt. Og endnu flere er blevet mindet om behovet for kulturel adspredelse. Derfor oplever vi også lige nu en enorm søgning på kunst og kultur.


Behovet for at lytte til historier, se film, læse bøger, betragte billedkunst, opleve teater, dans og performance har aldrig været større. Derfor opstår der også nye virkeligheder. De fleste mennesker er lige nu i en form for hjemmekarantæne og det er nu inden for husets fire vægge at kunsten og kulturen opleves.


Opfindsomheden er enorm: livestreamede hjemmekoncerter, digtoplæsning og danseperformances, virtuelle museumsbesøg og streaming af teaterforestillinger. Det er som en synergie, kunsten har brug for mennesker og mennesker har i den grad brug for kunsten.


Og kunstbranchen er som alle andre brancher økonomisk trængt. Heldigvis ser vi diverse hjælpepakker fra et enigt folketing og en regering, som ønsker akut hjælp til de mange virksomheder og arbejdsplader som er trængte af krisen.


Udfordringen på kunst- og kulturområdet er kompleksiteten og diversiteten af arbejdsforhold. Nogle institutioner er delvist privatfinancierede, andre er statsstøttede, mange kunstnere er freelancere og alt dette gør det særligt svært at skræddersy en økonomisk hjælpepakke som tilgodeser alle parter på området.


Derfor er min ydmyg opfordring til alle os kulturforbrugere: husk at støt kulturen i det omfang det er muligt. Køb et gavekort til et teater, støt musikere, som ikke længere skal ud og spille på sommerens festivaler, del opfordringen til at støtte kulturen med dem du holder af.


For hvor får vi dog konsumeret kultur i disse tider, og hvor skal vi dog huske at støtte afsenderne af denne vidundereliksir midt i al ensomheden, bekymringen og uroen. Lad os netop være sammen, hver for sig ved også at støtte de mange som giver os de oplevelser vi har brug for, for at komme livfuldt gennem Corona-krisen.


Og så lige en sidste tanke - se hvor hurtigt vi har kunne omstille os globalt til en ny virkelighed, tænk over hvor hurtigt regeringer har kunne udstikke rammerne for denne virkelighed og forestil dig at vi brugte dette eksempel til, som menneskehed, at træde i karakter og omstille vores forbrug og vaner til en bæredygtig fremtid. For det ER muligt at forandre sig, det ser vi jo netop nu. Tænk hvis Coronakrisen blev startskuddet til en global og kollektiv forandring af livstil og forbrug. Tænk sig hvis der ud af Coronakrisens aske voksede en ny grøn virkelig.


3 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle